Rudens mednieku kalendārā iezīmējas ne vien ar dzinējmedību sezonas tuvošanos, bet arī ar pieaugošu izaicinājumu, medījot mežacūkas. Vasaras beigas un rudens sākums iezīmē uzvedības un ekoloģisko paradumu maiņu mežacūkām, kas prasa pielāgot gan medību taktiku, gan aprīkojumu.
Dzīvnieku uzvedības maiņa rudenī
Rudenī mežacūkas maina barošanās stratēģiju. Ozolzīles, kastaņi, rieksti un lauksaimniecības gardumi, īpaši kukurūza un bietes, kļūst par galvenajiem to pārtikas avotiem. Tas mudina dzīvniekus regulāri mainīt uzturēšanās vietas, lai izmantotu sezonālās iespējas.
Pētījumi Vācijā un Polijā liecina, ka rudenī mežacūku pārvietošanās attālums palielinās no trīs līdz pieciem kilometriem diennaktī. Turklāt dzinējmedību vai cita traucējuma dēļ kuilis var mainīt teritoriju pat līdz 10–15 km attālumā.
Rudens ir arī periods, kad veidojas grupu dinamika, sivēnmātes ar pēcnācējiem izveido ciešus barus, bet kuiļi uzsāk individuālu dzīvesveidu. Lielākie tēviņi kļūst ļoti uzmanīgi, īpaši diennakts gaišajās stundās.